Ministry – Rio Grande Blood

Skidanje sa heroina može donijeti dvije stvari: patnju kakvu smo vidjeli prelijepo filmski opisanu u Trainspottingu, ili, u slučaju Al Jourgensena, sjajan novi album, koji je najžešća kritika američkog društva koju sam ikad ČUO.

Rio Grande Blood je novi album benda Ministry, koji je predstavnik žanra nazvanog Industrial Metal. Nikad nisam volio industrial, no to nije priča za ovu recenziju, za malo detaljniji opis mojih stavova, bacite se na recenziju albuma Transgression benda Fear Factory, koja je također dostupna na siteu.

Međutim, slagao bi i vama, a i sebi, da kažem da je RGB industrial album. Zahvaljujući svom skromnom poznavanju metal muzike (nema sarkazma, skromno je), mogu vas obavijestiti da je RGB jedan od najboljih THRASH metal albuma 2006. godine, i da me niko neće uvjeriti u suprotno!

No dobro, dragi moji industrijalci, ima tu još dobrog, starog sintetičkog zvuka, i to na izvoz, ali riffovi koji deru ovaj album na komade su čisti THRASH. I jako mi je drago zbog toga.

Naravno, nisu samo riffovi razlog što ovaj album nazivam Thrash Industrial Izdanjem. Lirike pjesama su najžešća kritika američke vlasti, pljuvanje u lice Georgea Busha. Pjesma koja otvara album, istoimena Rio Grande Blood, počinje sampleiranjem govora američkoh predsjednika, koji ispada apsolutna tuka pod režiserskom palicom Al Jourgensena. Naravno, malo poslije, počinje opasno rokanje, koje traje 50 i kusur minuta, nesmanjenom žestinom.

Glupo je da poredim ovaj album sa diskografijom Ministryija, pošto toliko dobro upućen nisam, ali mogu vam reći iz perspektive jednog thrashera, da je ovo biser. Kultni. Najvjerovatnije će za deset godina neka nova ekipa ovaj album spominjati kao što današnji thrasheri spominju, recimo, Reign in Blood ili Kill ’em All.

Ako već želiš da tvoja hrakotina na uglancano odijelo licemjerja nazvanog vlast bude baš žitka, onda na album moraš zvati kralja kritičarskog osvrta na razna govna, čovjeka koji je odaziva na ime Jello Biafra. I, da, upravo legendarni vođa Dead Kennediesa gostuje na ovom albumu, na pjesmi Ass Clown, koja je, usput rečeno, jedna od najboljih pjesama albuma.

Ministry je ostao industrial, ali je na ovom albumu unio sjajnu i ogromnu dozu thrasha, koji je, po meni, esencija za kvalitetnu kritiku vlada, parlamenata i ljigavih pojedinaca u skupim odijelima. Poslušajte, bez obzira kakvo mišljenje imali o Ministryiju, industrialu ili thrashu. Ako poslije ovog albuma ne izađete sa palicom na ulicu i sravnite Predsjedništvo sa zemljom, onda ne znam da li ćete to ikad uraditi…

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Ministry
Ime albuma: Rio Grande Blood
Izdavač: 13th Planet Records
Godina izdanja: 2006
Website benda: www.ministrymusic.org
Recenzent: Sharan