Gig Report: Blind Guardian @ Boogaloo Club, Zagreb

Ko: Blind Guardian, Infernal Tenebra
Kad: 28.04.2011.
Gdje: Boogaloo Club, Zagreb

Dozvolite mi da kao uvod u još jedan (zakašnjeli) report iskoristim i par vlastitih anegdota, tačnije rečeno životnih propusta. Svi mi pravimo greške, u to nema sumnje, a jedna od mojih većih je svakako neodlazak na Blind Guardian kada su nastupali u Beogradu prije kojih pet-šest godina. OK, kaže čovjek sebi, na greškama se uči, idući koncert im neću propustiti ni pod razno. Što je upravo ono što sam ja uradio – samo pola godine nakon prvog nastupa u Beogradu, Blind Guardian se vratio u SKC, a ja nisam bio tamo. Treća sreća, rekoh sebi.

I zaista bi treća sreća: Blind Guardian je krajem aprila 2011. stigao i u zagrebački Boogaloo, a ovaj put nije bilo šanse da propustim jedan od svojih najdražih bendova. U organizaciji Twilight Promotiona i Masters of Metala, njemačke power metal legende su stigle u Zagreb 28.04.2011. godine gdje su održali svoj prvi hrvatski koncert pred punim i, moram dodati, oduševljenim klubom Boogaloo.

Ono što se nije dalo primjetiti u najavama za koncert bilo je postojanje bilo kakve predgrupe; Blind Guardian je bio jedini bend na plakatu, a nekoliko dana pred koncert saznajemo i da će prije njih nastupiti ekipa iz Rovinja (ako se ne varam), Infernal Tenebra. Neki bi rekli da je izbor predgrupe malo čudan – Infernal Tenebra svira kombinaciju death i thrash metala, ali mjesta zamjerkama nema. Momci su svoj posao odradili na zadovoljavajućem nivou, a publiku su zagrijali i obradom pjesme Kreatora “Extreme Aggression”.

Nekih tridesetak minuta kasnije, oko 21:30, uz skandiranje publike na binu izlaze i zvijezde večeri – Blind Guardian je koncert otvorio sa prvom pjesmom sa novog albuma “At the Edge of Time”, odličnom “Sacred Worlds” koja nas je i podsjetila zašto volimo taj bend, pogotovo nakon malo drugačijeg prethodnog albuma “A Twist in the Myth”. Nakon nje, bend jednu za drugom niže stare i obožavane klasične pjesme, od kojih čovjek zaista ne zna koju bi posebno izdvojio. Od fantastične i ultra-brze “Welcome to Dying” preko nevjerovatne “Nightwall in Middle-Earth”, pa sve do “Time Stands Still” – vokal Hansi nije ni trebao pjevati refrene (kao uostalom ni dobre dijelove skoro svake pjesme te večeri), kada je to za njega izvodila publika…

Blind Guardian je jednostavno bend koji morate vidjeti uživo i izgubiti se u masi koja pjeva “Nightfall”. Osim spomenutih klasika, bend je odsvirao i malo novije “Fly” i “Turn the Page”, a nakon njih je uslijedila i predivna “Lord of the Rings”, popraćena standardnom pričom o Lord of the Rings trilogiji, dok Hansi nije propuštao priliku ni da se dotakne drugih Tolkienovih knjiga, kao ni drugih fantasy autora.

Sa novog albuma su odsvirali i “Tanelorn (Into the Void)” na koju su se odlično nadovezale “Traveller in Time”, “Valhalla” i “Imaginations from the Other Side”. I da, horski otpjevana “Valhalla” je još jedno od onih morate-doživjeti iskustava. A upravo takvo je i “Bard’s Song”, koju smo čuli na bisu zajedno sa pjesmama “Wheel of Time”, “The Hobbit” i “Mirror Mirror”, sa kojom je bend i zatvorio koncert. Da se pitalo publiku, svirka bi se produžila za još koji sat.

Ukratko: Blind Guardian je koncertno iskustvo koje se mora doživjeti ukoliko ste fan power metala, a zagrebački koncert je imao sve: od atmosfere koja se izgleda magično stvara na svakom njihovom nastupu, preko fantastične svirke, pa sve do komunikacije sa publikom – vidimo se na nekom idućem njihovom nastupu! I to uskoro, nadamo se.