Gig Report: Helloween & Stratovarius @ Boogaloo Club, Zagreb

Ko: Helloween, Stratovarius, Avatar
Kad: 26.01.2011.
Gdje: Boogaloo Club, Zagreb

Dugo, predugo sam se kanio da napišem ovaj izvještaj, a sve iz jednostavnog razloga: zbog loše publike na koncertu. Naime, koliko god ja volio Helloween i koliko god oni imali odlične live nastupe, ako publika na koncertu ne valja, onda ni koncert nije nešto posebno. No, krenimo nekim redom.

Prošlo je dosta vremena otkako je Helloween zadnji put svirao u Hrvatskoj, ako se dobro sjećam bio je u pitanju nastup na nekom festivalu na otvorenom u Zadru (Metal Melting Summit, op. Sharana), a zahvaljujući Twilight Promotion i Masters of Metal ekipama, konačno smo dobili novu priliku da ih gledamo uživo na njihovoj turneji na kojoj promovišu odlični album “7 Sinners” (koji je bez ikakvih problema završio na mojoj Top 10 listi za prošlu godinu), a na kojoj su im se pridružili i momci iz Stratovariusa i Avatara.

Prvi te večeri nastupili su švedski melodic death metalci meni pomalo dosadnog imena, a sve zbog pomalo iritantnog filma, Avatar. I baš kao i Stratovarius i Helloween – i Avatar je te večeri promovisao svoj najnoviji album nazvan “Avatar”… pa gdje vam je mašta pobogu? Sada bi bio red i da vam kažem kako su zvučali, ali nažalost nisam stigao da ih čujem jer je koncert krenuo na vrijeme, a ja sam kasnio. Ako ništa, stigao sam na sami početak nastupa stare power metal garde – benda Stratovarius.

Stratovarius je zajedničku turneju sa Helloweenom iskoristio da promoviše svoj novi album “Elysium” sa kojeg su odsvirali nekoliko pjesama uz par provjerenih hitova u kojima je solidno popunjeni klub Boogaloo itekako uživao. Nastup su otvorili pjesmom „Hunting High and Low“, a zatim su uslijedile „Speed of Light“, „Paradise“ i još par njih, da bi svirku okončali odličnom izvedbom numera „Twilight Symphony“ i „Black Diamond“. Bend nas je također počastio i sa dvije solo izvedbe na gitari i basu, a komunikacija sa publikom je sve vrijeme bila zaista fantastična. Nakon sat vremena svirke, bend je izrazio želju da se vrati u Zagreb sa dužim nastupom, što je publika zadovoljno pozdravila.

Plakat zagrebačkog koncerta

Nedugo nakon Stratovariusa i omanjeg brda roadieja i tehničara koji su pripremali binu, pred publiku izlaze i njemačke power metal legende i bend zbog kojeg sam mislio da su mnogi te večeri i došli u Boogaloo. Vjerovatno i jesu, ali su to relativno slabo pokazali: zar je zaista neophodno da Andi Deris, vokal Helloweena konstantno mora animirati publiku da bi ona skakala i uživala u koncertu? No dobro, neću se pretjerano žaliti, Helloween je zaslužio report i više nego pun pohvala.

Prva pjesma koju smo čuli bila je „Are You Metal“, nova, ‘ajmo reći heavy metal himna, ujedno i prvi singl sa albuma “7 Sinners”, da bi odmah poslije nje dobili i odličnu izvedbu kultne „Eagle Fly Free“. Nakon njih su uslijedile i „Where the Sinners Go“ i „You Stupid Mankind“ sa novog albuma, a tu negdje smo čuli i stare „March of Time“ i „I’m Alive“. Jedan od najboljih momenata na koncertu je svakako bilo izvođenje balade „Forever and One (Neverland)“ koju je Andi otpjevao i odsvirao na akustičnoj gitari. Pažnje vrijedne su bile i neke od najboljih pjesama iz dugogodišnje karijere benda: „Halloween“, „Keeper of the Seven Keys“ i „King for a Thousand Years“ koje je Helloween odsvirao u klasičnom medleyu kako ne bi na njih potrošili dobrih 40ak minuta koliko ukupno traju originalne verzije.

Koncert je završen ubjedljivo najboljom pjesmom (i meni svakako najdražom) „I Want Out“, a na bisu su uslijedile i „Ride the Sky“, „Future World“ i „Dr. Stein“. Helloween ne samo da su vrhunski muzičari, što se dalo čuti tokom čitavog koncerta, već su i fantastični zabavljači: Andi i ekipa su bili odlično raspoloženi te večeri, pa smo mogli uživati u brojnim zajebancijama sa publikom, kako na račun cura, tako i muškog dijela ekipe iz Boogalooa. Vrhunac komunikacije sa publikom su svakako bile izvedbe pjesama „I Want Out“ i „Future World“, koje su te večeri potrajale i solidnih desetak i kusur minuta, sve sa pjevanjem i vrištanjem ispunjenog Boogalooa.

Za kraj mi ostaje još samo da napomenem kako nažalost ostajemo bez galerije slika sa koncerta zbog problema koje sam imao sa digitalcem taj dan, kao i da zahvalim ekipi Twilight Promotiona i Masters of Metala na odlično organiziranom koncertu.

A sada – spremanje za Blind Guardian!