Blitzkrieg – Everything Is Lies

Britanski punk odred Blitzkrieg (nemojte ih pomiješati sa heavy metal bendom istog imena, također iz Velike Britanije) sviraju preko trideset godina uz povremene prekide i ponovna okupljanja. 2007. godine desilo se posljednje okupljanje i to za potrebe sviranja na Rebellion Festivalu u Britaniji. Od tog trenutka, Blitzkrieg, tj. Chris Hind obećava i veću evropsku turneju, a  2008. godine Dumb Down Records je izdao i njihov album “Everything is Lies” koji u redu za recenziju na mom stolu čeka predugo (dobio sam ga 2010. godine, nije baš od 2008.!)

Neću porediti ovo izdanje sa prijašnjim izdanjim benda, držat ću se striktno njega i odmah na početku reći da je ovo izdanje snimano od strane punkera, producirano od strane punkera i striktno za punkere! Nema tu filozofije, odnosno filozofija izdanja je sljedeća: ako slušaš britanski punk, voljet ćeš i ovo.

Klasična kritika društva, pa čak i punk sistema i ideologije provlači se kroz dvanaest pjesama na albumu koje ne zvuče sekunde drugačije od jednog GBH-a ili The Exploiteda. Eto ga, ovo je možda najbolji opis – ako volite GBH, The Exploited, čak i Motorhead, veoma je moguće da vam se svidi i Blitzkrieg.

Moram napomenuti da je ovo punk rock puno više nego hardcore punk, što se pored pjesama osjeti i u produkciji koja je baš onakva kakva treba da bude. Bubnjevi su živi preko svake mjere, kao da su snimani u nekom podrumu, gitare zuje, bas je distorziran, a vokal se malo je reći krevelji u najboljem maniru ostrvskih punkera. Sve je to zgotovljeno u veoma traljavom produkcijskom stilu kojeg se recimo metalci ježe, a punkerima ne da pristaje već je i jedino prirodno audio okruženje za njih.

Ako dobijate erekciju prilikom spominjanja Britanije i stare škole punka (UK82), onda će vam se svidjeti i Blitzkrieg. Nema dalje, nema bliže, to je UPRAVO TO.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Blitzkrieg
Ime izdanja: Everything Is Lies
Izdavač: Dumb Down Records
Godina izdanja: 2008
Website benda: www.myspace.com/blitzkriegpunks