Flotsam & Jetsam – Dreams Of Death

Ja sam čovjek koji inače ne radi ovakve ispravke, ali ovaj put ću je uraditi jer sam nanio nepravdu bendu Flotsam & Jetsam. Zahvaljujući svojim ofirnim zvučnicima, jučer je ovaj album zvučao pravo bezveze, ali danas sam ga poslušao sa slušalicama i na normalnim zvučnicima na radiju, tako da je recenzija malo drugačija.

Ovaj album otvara intro naziva Requiscal, koji je nešto najstrašnije što sam ja cuo, distorzirani zvuk rekvijema, kao da slušate crkveno pojanje na lošem radio prijemniku, stvarno spooky (nešto ala Silent Hill Radio)
Na intro se nadovezuje pjesma ”Straight to Hell” koji odlikuju brze riffaže, poneki prijelaz i apsolutna melodičnost, koja je inače i karakteristika novog albuma F&J-a.
Neću vas dalje gnjaviti sa opisima pjesama (da, slušao sam ih sve :)), ali jedna killer cut pjesma KOJU VAM MORAM PREPORUCITI sa ovog albuma je laganija pjesma ”Bleed” u kojoj se dosta eksperimentisalo sa akustičnm gitarama i promjenama melodije.

F&J su jedni od začetnika thrash scene, ali za razliku od ostalih thrash bendova, oni se ne stide eksperimentisati, što su dokazali i na ovom albumu. Ovo je jedan solidan thrash album, koji uz agresivnost donosi i određenu dozu smirenosti koja se reflektira kroz akustične dijelove, i skoro heavy glas vokala Flotsama&Jetsama.
Malo veća zamjerka ide na ”ravnu” produkciju ovog albuma, koja vam, kad ga slušate na lošijim zvučnicima (kao ja) daje dojam da je album bolji demo snimak nekog amaterskog benda.

F&J je sa ovim albumom i dostigao višu dozu ozbiljnosti u komponovanju i pisanju tekstova, i definitivno treba biti bend koji će se prestati prepoznavati samo po imenu Jasona Newsteda, bivšeg basiste Metallice, kojem je F&J matični bend, u kojem je svirao od 1983. godine do 1986. godine.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Flotsam & Jetsam
Ime albuma: Dreams of death
Izdavač: Crash Music
Godina izdanja: 2005
Website benda: www.flotsam-and-jetsam.com
Recenzent: Sharan