Enemy Is Us – We Have Seen The Enemy

Podrži ISK na Patreonu!

Voliš ISK? Podrži naš rad pretplatom na servisu Patreonu! Klikni...

Čudan je osjećaj kad dobiješ debi album nekog benda. Nekako osjećaš da su ti ljudi mladi kao ti, da su tek izašli iz podruma, nalaziš se na istoj moždanoj relaciji kao i oni. Medutim, veliki je problem sa debi albumima u metalu nove generacije, jer većina njih ne bude samo debi, vec i debakl album. To nije slučaj sa švedskim bendom Enemy Is Us.

Relativno nov bend, iz Uppsale u Švedskoj donosi nam dobar i čist death/thrash zvuk, koji smo mogli hiljadu puta čuti kod nekih drugih bendova, ali ja inače nisam za ideju da bend treba popljuvati ako je malo klonirao i ugledao se ne svoje kolege, već ih treba pohvaliti ako su to uradili kako treba.

We have seen…album je izašao u martu 2005. godine, nisam htio odmah da ga recenziram, sačekao sam neko vrijeme da mi se svari u ušima. Ovo je jedan izvrstan death/thrash album. Od prve do zadnje sekunde u ušima će vam se dešavati eksplozije različitih intenziteta. Da odmah raščistimo, kad kažem death/thrash, mislim na album u stilu melodic death ala In Flames sa puno, puno thrasherskih riffova.

Teme pjesama su političke prirode, pogledi na svijet kroz oci EIU-a. Meni lično, pjesme koje su me oduševile su prva pjesma sa albuma ”Ashes of the world” koja ima stvarno prejake thrash riffove koji te totalno zafuraju, te pjesma ”Demonsong”.

Završit ću ovu recenziju sa sljedećim činjenicama.

1. Enemy Is Us su novi bend švedske scene, mlad i nadobudan.
2. Izdali su izvrstan death/thrash album.
3. Oni u mnogočemu JESU klon već afirmisanih bendova, ali su, ponavljam, uradili izvrstan album kojem bi, ako ništa, trebali da date priliku.

Pročitaj i ovo:  SpellScroll i Black Winter u Klubu AG: Uspješna srijeda!

P.S.

U ovom momentu mogu da vam najavim jednu eksluzivu, čuo sam se sa Lawrenceom, basistom Enemy Is Us-a, koji je bio i u bendu Darkane, i koji je obećao da će u narednih nekoliko dana odgovoriti na neka od mojih pitanja, pa poslušajte ovaj album, i spremite se za intervju.

COVER ART:

INFO:

Ime benda: Enemy Is Us
Ime albuma: We Have Seen The Enemy… And The Enemy Is Us
Izdavač: Rising Realm Records
Godina izdanja: 2005
Website benda: www.enemyisus.com
Recenzent: Sharan

Arnel Šarić Sharan
Arnel Šarić Sharanhttp://www.izvansvakekontrole.com
Osnivač ISK i osoba koja malo previše voli rock'n'roll za vlastito dobro.

ČITAJ OD ISTOG AUTORA

Napiši svoje mišljenje

SLIČNI ČLANCI

Skip to content